Diegene die zonnepanelen hebben, zullen ondertussen wel weten wat het betekent: stroom salderen (energiewet – artikel 31c). Heb je zonnepanelen op je dak liggen, dan ben je goed bezig. Je wekt immers zelf je stroom op. Voor de aanmaak van deze groene stroom wordt je beloond. Maar wat gebeurt er wanneer je meer groene stroom produceert dan dat je verbruikt? Energieleveranciers.org zocht het voor je uit.


 

Terugleveren van groene stroom

Wanneer lever je groene energie terug? In de zomer bijvoorbeeld wanneer zonnepanelen een grote hoeveelheid stroom leveren, verbruik je in de meeste gevallen minder stroom dan dat je geproduceerd hebt. Deze groene energie wordt niet in je huis gestockeerd maar het teveel vaan stroom wordt terug geleverd aan het elektriciteitsnetwerk. De elektriciteitsmeter draait terug. Zo kan je zien hoeveel energie je teruggeleverd hebt aan het netwerk. Dit principe komt voor bij analoge energiemeters (ferrarismeter). Met behulp van een slimme energiemeter kan je op de 2 displays apart zien hoeveel energie je opgewekt en verbruikt hebt.

Wat is dan salderen?

Je hebt zonnepanelen die je aangegeven hebt bij je leverancier. Op het einde van het jaar zal er een verrekening komen van de verbruikte energie ten opzichte van de teruggeleverde energie. Deze aftreksom wordt salderen genoemd. Op de verbruikte restenergie of enkel op de gesaldeerde energie, moet je energiebelasting en BTW betalen. Nooit op de stroom die je zelf opgewekt hebt. We spreken hier ook over salderingsgrens. Je kunt nooit meer salderen dan de hoeveelheid energie die je verbruikt hebt.

Voor 1 januari 2014 mocht u tot 5000 kWh terug geleverde elektriciteit van uw eigen verbruik aftrekken. Die regels zijn vanaf 1 januari 2014 veranderd waardoor dat de grens van 5000kWh weggevallen is. Nu is de salderingsgrens de hoeveelheid energie die u van het energiebedrijf geleverd krijgt. Dat kan dus meer of minder zijn dan 5000 kWh per jaar zijn. De regels voor saldering en terugleververgoeding gelden alleen als u een kleinverbruikersaansluiting heeft. Dat is een aansluiting tot 3x80Ampère.

Lever je meer energie terug aan het net dan dat je verbruikt hebt, dan krijg je een terugleververgoeding. Je hoeft dan ook geen BTW en energiebelasting te betalen. De terugleververgoeding verschilt per energieleverancier (Bron: Gaslicht.com)

Leverancier Terugleververgoeding per kWh
over de netto teruglevering
Het kale leveringstarief conform contract
Het kale leveringstarief conform contract
per 1-1-2014: € 0,0606 per kWh
Het kale leveringstarief conform contract
Het kale leveringstarief conform contract
circa 7 ct per kWh
Het kale leveringstarief conform contract
9,2 cent per kWh incl. btw
Het kale leveringstarief conform contract
Het kale leveringstarief conform contract
Het kale leveringstarief conform contract + margeregel bij digitale meter*
Het kale leveringstarief conform contract
80% van de geldende marktprijs (jaarlijks vastgesteld)
7 ct. per kWh
Tot 5000 kWh: het kale leveringstarief conform contract
Vanaf 5000 kWh: 70% van de kale leveringsprijs conform contract
10 ct. per kWh incl. btw
Het kale leveringstarief conform contract
Het kale leveringstarief conform contract

Enkele voorbeelden

  • Situatie 1.U levert met uw zonnepanelen 2000 kWh per jaar terug aan het net. En uw eigen verbruik is 2500 kWh. Dan wordt tot 2000 kWh gesaldeerd. En het energiebedrijf brengt 500 kWh bij u in rekening. Over deze 500 kWh betaalt u het leveringstarief van het energiebedrijf en energiebelasting.
  • Situatie 2.Uw energiebedrijf levert u 500 kWh maar uw zonnepanelen leveren 2200 kWh op. Van de

    zelfgeproduceerde groene energie verbruikt u zelf 1000 kWh. U levert dan 1200 kWh terug aan het openbare elektriciteitsnet.De salderingsgrens is de geleverde energie van het energiebedrijf en bedraagt in dit geval 500 kWh. Van de 500 kWh zou de door u terug geleverde energie van 1200kWh afgetrokken moeten worden. Maar omdat er een salderingsgrens is van 500 kWh, wordt er maar tot 500 kWh afgetrokken. Voor de 700kWh die resteert, ontvangt u een terugleververgoeding (bron: ConsuWijzer)

Registreer je zonnepanelen

Melden bij je netbeheerder
Voordat je energie kunt terugleveren, moet je je zonnepanelen registreren bij je netbeheerder. Om aanspraak te kunnen maken op een eventuele terugleververgoeding moeten je zonnepanelen eveneens geregistreerd worden. Zo kan je netwerkbeheerder het elektriciteitsnetwerk optimaal beheren. Zoals hier boven aangegeven, mag in principe je installatie maar 3×16 ampère bedragen:

  • Is de aansluitwaarde van je installatie groter dan 3×16 ampère? Meld je dan aan vóórdat je de zonnepanelen in gebruik neemt.
  • Is de aansluitwaarde van je installatie kleiner of gelijk aan 3×16 ampère? Registreer je installatie dan binnen vier weken nadat je ze in gebruik hebt genomen.

Melden bij je energieleverancier
Breng je energieleverancier zo snel mogelijk op de hoogte van uw zonnepaneelinstallatie. Je zal minder energie afnemen waardoor je voorschotfacturen kunnen aangepast worden naar een verlaagd tarief.

Besparen op je energierekening

Niet alleen door zonnepanelen te installeren kun je besparen op energie. Ook door over te stappen naar een goedkopere energieleverancier, kun je je energierekening flink omlaag brengen. Het is heel simpel:Ga naar Energieleveranciers.org en ontdek direct welke leverancier het beste bij uw situatie past!

Opgelet! In België gelden andere regels met groenstroomcertificaten.

Over de auteur


Energie consultant

One Response to Salderen van opgewekte stroom
  1. Beste, gelden deze regels in Belgie ajb ?


[begin]

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *