Gratis advies en energieleverancier kiezen

De geleverde stroom van uw energieleverancier, is niet altijd even groen als ze beweren. Dat hebben verschillende onderzoeken reeds uitgewezen.

GreenPeace onderzoekt

Groene stroom is elektriciteit die opgewekt wordt door ‘hernieuwbare’ energiebronnen. Dus brandstoffen die niet kunnen her-aangemaakt worden zoals steenkool, olie en kernenergie horen niet in de groep hernieuwbare energie. De resultaten die door Greenpeace gepubliceerd zijn, zijn op basis van’ duurzame’ energie en dus niet noodzakelijk hernieuwbare energie.

Palmolie daarentegen is wel hernieuwbaar maar niet duurzaam. De productie van palmolie, is verantwoordelijke voor de zware ontbossing in Indonesiƫ en wordt dus niet beschouwd als groene energie.

Groene energie uit stopcontact

U heeft een groen contract afgesloten met uw energieleverancier? Toch komt er geen 100% groene stroom uit uw stopcontact. Het is namelijk zo dat alle leveranciers aan het zelfde net leveren. Dus hoe meer mensen kiezen voor groene stroom, hoe meer percentage u groene stroom zult ontvangen. Op dit moment kunnen we zeggen dat er slechts 7% van de geleverde energie uit uw stopcontact bestaat uit groene stroom.

Er is nog een verschil tussen het leveren en het produceren van groene energie. Voor de keuze van uw energieleverancier, is het belangrijk na te gaan of uw energieleverancier daadwerkelijk investeert in de productie van groene en dus hernieuwbare energie. Enkel op deze manier kunnen we het versnellen van de groei van groene stroom stimuleren.

De grootste steun van hernieuwbare energie, dient van de overheid te komen. In Belgiƫ gebeurt deze stimulatie voor het kiezen van groene energie, door groene stroomcertificaten.

Goede groene stroom leveranciers

Enkele energieleveranciers die voornamelijk investeren in de productie van groene stroom, zijn:

  • Energie 2030
  • EcoPower
  • WaseWind
  • Eneco

De leveranciers die het laagst scoren zijn: Nuon, Essent, Electrabel en Luminus.

Ga naar Energieleveranciers vergelijken en kijk welke leverancier u groene stroom kan aanbieden <<Energieleveranciers vergelijken>>

Over de auteur


Energie consultant