Stijging nettarieven elektriciteit

Zoals de meeste weten zal vanaf 1 januari 2006 de nettarieven in België omhoog gaan en niet een klein beetje. Gemiddeld betalen we allen tussen de 40% – 55% meer voor onze elektriciteit en dit terwijl het aandeel van de prijs in kilowatt uur op uw factuur daalt. Hoe kan dat?

Netto energieprijzen

De netto energieprijzen worden meer en meer bepaald door andere kosten dan de prijs van uw elektriciteit zelf. Dit wil zeggen dat er andere kosten bij uw factuur bijkomen en het uiteindelijke factuur minder bepaald wordt door de prijs van uw stroom zelf.

netto kostprijs stroom op factuur-min

Dat wil zeggen dat 75% van uw factuur bepaald wordt door kosten die eigenlijk niets met uw stroom te maken hebben. Dit zijn extra bijdragen, belastingen, heffingen, nettarieven en transportkosten van uw stroom. Een groot deel daarvan gaat rechtstreeks naar de overheid en een bepaald deel onrechtstreeks via de netbeheerders.

Turteltaks

Mevrouw Turtelboom heeft besloten ons 2 maal te belasten (wat wettelijk gezien niet kan) en een extra 100 euro heffing per gezin (ook alleenstaanden) te vragen omdat de regering niet in staat was een degelijk plan uit te werken omtrent de groenstroomcertificaten. Met als gevolg, iedereen heeft schuld behalve de regering zelf.

Opheffing gratis stroom

Het voordeel van 100 kWh gratis elektriciteit per jaar valt weg wat natuurlijk invloed heeft op het stroomfactuur.

Distributienettarieven

De tarieven van de distributienetwerken waren enige tijd bevroren geweest. De nieuwe regering heeft beslist om de indexatie opnieuw toe te laten en is ondertussen 2 maal aangepast op korte tijd. De verhoging wordt natuurlijk doorgerekend aan de consument.

Prosumententarief

zonnepanelen en extra taxDe regering heeft een aankoop en installatie van zonnepanelen gestimuleerd zodanig dat we er nu taks kunnen op betalen. Gezinnen met het maximaal aantal zonnepanelen betalen al gauw 750 euro per jaar meer aan belastingen voor het gebruik van het elektriciteitsdistributienet van de netbeheerder in 2 richtingen (injectie van stroom en afname). Dit wil zeggen dat de terugverdientijd voor zonnepanelen verhoogd wordt tenzij de prijzen van de installatie en het materiaal dalen.

Transmissienettarieven

Toch een zaak die niet dramatisch gestegen is en dat zijn de transportkosten van de stroom naar elk gezin. Maar het komt er eigenlijk op neer dat door Offshore windparken en de stroomreserve de transmissiekosten van stroom duurder geworden zijn.

De vennootschapsbelasting

Distributienetbeheerders die eigenlijk nooit vennootschapsbelastingen betaalden, zullen dat nu ook moeten doen. Deze is al reeds van vorig jaar in voegen gegaan maar wordt doorgerekend naar de klant om hun monsterwinsten te kunnen behouden.

Van 6% naar 21% BTW

De nieuwe regering heeft beslist dat elektriciteit toch geen basisrecht is (zoals voeding 6%) en heeft de BTW na een zeer korte tijd opnieuw verhoogd naar 21%. Ook deze verandering heeft ingang van september 2015.

Energieverplichtingen

De energieleveranciers zijn verplicht en nieuw quotum te behalen betreffende groenstroomcertificaten van 23%. Dat is een stijging van 4% die wordt doorgerekend naar de consument.

Prijsverschil per gemeente

Het prijsverschil of de prijsverhoging voor elektriciteit is sterk afhankelijk van gemeente tot gemeente. Algemeen mogen we stellen voor gezinnen die in de omgeving van Limburg wonen, betalen ongeveer 42% meer op hun energiefactuur. Het uiterste is dan Antwerpen die snel een prijsverhoging heeft van om en bij de 55% meer op hun energiefactuur.

Wil je een volledig overzicht per gemeente? Bekijk dan volledige map van Vlaanderen op netto.tijd.be.

Over de auteur


Energie consultant

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *