Gratis advies en energieleverancier kiezen

De slimme thermostaat

maart 26, 2014

De slimme thermostaat, de nieuw must have voor iedereen die graag energie bespaart in Nederland

Elke dag kiezen alsmaar meer huizen eigenaren en huurders voor een vernieuwde soort thermostaat en vervangen hun oude. Maar wat is de reden dat veel mensen ineens kiezen voor slimme thermostaten?

Hoe werkt een slimme thermostaat?

Ken je het probleem dat je na een harde dag werken thuiskomt, en het hele huis koud is ? Met behulp van een slimme thermostaat kan ervoor gezorgd worden dat het huis al lekker warm is voor je thuis komt. De slimme thermostaten zijn gemaakt om het mensen makkelijker te maken de temperatuur in huis omhoog of omlaag te zetten. Bij oude thermostaten moest daarvoor aan de knop gedraaid worden, maar bij nieuwe slimme thermostaten kan dit vaak heel simpel geregeld worden door middel van een smartphone of tablet. De toestellen waarmee dit meestal makkelijk gerealiseerd kan worden met behulp van een app, zijn  toestellen met een IOS of  Android besturingssysteem. Maar natuurlijk kun je het ook gewoon doen met behulp van internet.

De slimme thermostaat is energiebesparend

Iedere slimme thermostaat heeft de mogelijkheid om door middel van een ingebouwde tijdschakelaar de warmte in huis te regelen. Hiermee kun je dan ook voor ieder moment bepalen hoe warm het in huis moet worden. Met een slimme thermostaat is het dan ook een koud kunstje om energie te besparen, en doordat slimme thermostaten stookgewoonte uit het verleden kunnen onthouden zorgen ze er ook voor dat de verwarming automatisch omlaag gaat wanneer je dit per ongeluk zelf een keer vergeet.

Mogelijkheden om het verbruik te kunnen controleren

In bepaalde slimme thermostaten zitten sensoren die met de meters in de meterkast kunnen communiceren. Door de gegevens van het verbruik op te slaan, is het dan ook mogelijk om door middel van de app te zien hoeveel er verbruikt is. Dit is wel makkelijk omdat je op deze manier altijd gemakkelijk je verbruik kan controleren.

 

Soorten slimme thermostaten

Er zijn diverse slimme thermostaten verkrijgbaar, in sommige gevallen is een bepaalt de energiemaatschappij welke thermostaat er word gebruikt maar natuurlijk zijn er ook genoeg te krijgen zonder dat er een contact voor afgesloten hoeft te worden.

Diverse vragen waar consumenten vaak mee zitten

Hou ik mijn slimme thermostaat wanneer ik overstap naar een andere leverancier?

Bij Eneco kun je nog zeer weinig doen met de slimme thermostaat, omdat het abonnement dan word beëindigd. Daardoor kun je na het overstappen met deze meter enkel nog het verbruik aflezen. Bij de Nuon en Essent is het daarentegen iets anders geregeld, want bij deze maatschappijen is blijft de thermostaat zijn oude werking behouden na overstap.

Is het huis wel geschikt voor een slimme thermostaat?

Voordat een slimme thermostaat word gekocht, is het altijd verstandig om eerst even contact op te nemen met de energiemaatschappij waar je bij aangesloten bent. Het is belangrijk om te weten of de apparatuur gekoppeld kan worden aan de eigen gas of stroomvoorziening, en daarnaast is een goede en sterke internetverbinding van cruciaal belang. Het is ook belangrijk dat er een stopcontact in de buurt aanwezig is, om de apparatuur op aan te sluiten. Wanneer het huis verwarmd word door blokverwarming of soortgelijke verwarming, is het heel verstandig om van te voren contact met de leverancier op te nemen om er zo achter te komen of het mogelijk is om een slimme thermostaat hierop aan te sluiten.
Is het slim om een slimme thermostaat aan te schaffen als ik eigenlijk op zoek ben naar een verbruiksmanager ?

De reden waarom veel mensen voor een slimme thermostaat kiezen, is omdat met slimme thermostaten gemakkelijk de verwarming ingesteld kan worden zowel thuis als op afstand. Maar om een beter inzicht op het energieverbruik te krijgen, kan  het beter zijn om te kiezen voor een verbruiksmanager waarop eenvoudig bijgehouden kan worden hoeveel energie er word verbruikt, en welke bron de energie gebruikt. Hiervoor bieden Essent en Oxxio allebei zeer interessante pakketten.

energie verbruik via slimme thermostaat

Energieverbruik slimme thermostaat (hardwareinfotv)

Slimme thermostaat ontvangen van een energieleverancier

Als je op zoek bent naar een slimme thermostaat maar deze liever niet zelf aan wilt schaffen, dan is er ook nog de mogelijkheid om over te stappen naar een nieuwe energieleverancier die nieuwe klanten voorziet van een slimme thermostaat. De kans bestaat wel dat je pas een flinke korting zult krijgen bij een meerjarig contract, daarom kan het ook lonend zijn om te kiezen voor een éénjarig contact en daarna de slimme thermostaat los aan te vragen bij de leverancier.

Overstappen naar een nieuwe energieleverancier? Ga naar de gratis energievergelijker en zoek de goedkoopste energieleverancier bij jou in de buurt.<<Energieleveranciers vergelijken>>

Over de auteur


Energie consultant

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *