Besparen op elektriciteit

september 12, 2014

Energie besparen

We kunnen niet alleen 200 tot 300 euro besparen door het kiezen van een andere energieleverancier. We kunnen ook nog eens elektriciteit besparen wanneer we een beetje opletten in het gebruik van onze elektrische apparatuur. Wij geven hier enkele voorbeelden wat huishoudelijke energieverslinders zijn.

  • Een elektrische kookplaat = > 8 uur per week = 832 KWH
  • Vaatwasmachine => 2 wasbeurten per week = 143 KWH
  • Diepvriezer 200l => 24 uur/dag = 262 KWH
  • Droogkast => 3x per week = 371 KWH
  • Computer => 10 uur per week = 92 KWH
  • Stofzuiger => 1 uur per week = 75 KWH
  • Wasmachine => 4 wasbeurten op 40°C = 110 KWH

We kunnen ongeveer rekenen dat 25KWH per jaar neerkomt op 5 euro/jaar. Wil je een meer gedetailleerde berekening van je energiekost? Zoek voor elk apparaat het verbruik op. Noteer hoeveel tijd je elk toestel per week gebruikt. Aangezien er 52 weken zijn in een jaar, kan je uitreken wat je gemiddelde kost per jaar aan energie zal zijn.

Het is duidelijk dat huishoudtoestellen de grootste energieverslinders zijn in een normaal huishouden. Gelukkig worden de toestellen energievriendelijker. Kies daarom altijd een toestel met een zo laag mogelijk energieklasse. Bijvoorbeeld een A of B klasse. In Droogkasten is dit nog een groot probleem wanneer u kiest voor eens standaard droogkasten. Voor een model met energieklasse B betaald u reeds honderden euro’s. Kies daarom bijvoorbeeld voor een condensatiedroogkast. Wanneer we weten dat onze vraag naar energie elk jaar met 2% stijgt, zullen we op lange termijn verplicht worden om energiezuiniger te leven.

We halen alsmaar meer toetellen in huis maar niet alle elektrische apparatuur is noodzakelijk. Bijvoorbeeld een citruspers, tandenborstel, blikopener, wekkerradio enz. Het is even goed mogelijk om al deze zaken ook met handkracht uit te oefenen.

Daarbij zijn koelkasten en diepvriezers echte energievreters. Heb je echt wel 2 koelkasten of 3 diepvriezers nodig. Ook al heb je een tweede klasse A toestel gekocht, is het echt nodig?

Energie labels

Elk toestel moet volgens de Europese richtlijnen een energielabel krijgen, gaande van A tot G. Daarbij is A zuinig en G zeer onzuining. Bij de energieklasse A hebben we nog A++ en A+ voor de zeer zuinige modellen. Koop je zo’n toestel, dan ben je reeds goed op weg naar een zuiniger leven. Dat wil niet zeggen dat je nu een groter model hoeft te kopen of meerdere modellen. Een klein A koelkast is nog altijd zuiniger dan een grote A++ koelkast.

Sluipverbruik

Het is al dikwijls vernoemd op tv en internet maar het blijft een belangrijk punt nl. het sluipverbruik. We geven enkele voorbeelden van toestellen die onder de categorie vallen van grootverbruikers in Stand-by mode:

  • Keukenboiler = 145 KWH/jaar
  • Faxmachine = 114 KWH/jaar
  • Computer = 45 KWH/Jaar

Om een idee te krijgen van de werkelijke kost, vermenigvuldigd u dit bedrag met de eenheidsprijs op uw factuur.

Over de auteur


Energie consultant

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *